en

Kolokito keftedes - sznycelki z cukinii

Składniki

4 cukinie
6 ząbków czosnku
pęczek mięty
pęczek pietruszki
1 jajko
200 g twardego sera owczego
1 cebula
150 g bułki tartej
200 g mąki pszennej
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mocno posolić i odstawić aż puści sok. Dobrze odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać drobno posiekany czosnek, miętę i pietruszkę. Wbić całe jajko i zetrzeć owczy ser do masy. Dodać startą na papkę cebulę i bułkę tartą. Całość bardzo dokładnie wymieszać, tak aby można było formować z masy sznycelki.Opanierować w mące i smażyć na oliwie. Sznycelki zrumienić, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, najlepiej z sosem tzaziki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS