en

Kotleciki wieprzowe

Składniki

* 4 kolety wieprzowe
* 100 g kiszki
* 100 g paprykowanej kiełbasy (chourizo)
* 100 g boczku
* 4 łyżki oliwy
* 2 liście laurowe
* 1 pęczek natki kolendry
* 200 ml białego wina
* kilkanaście małych ziemniaków
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Pokrojone w plastry wędliny (kiszka, kiełbasa, boczek) podsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Ściągnąć z patelni, odlać tłuszcz, wlać świeżą oliwę i na niej podsmażyć wcześniej doprawione solą i pieprzem kotlety. Następnie na patelnię wrzucić ziemniaki i 2 liście laurowe, smażyć ok. 3 minut. Dolać wino i dusić po przykryciem kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną i odparuje połowa płynu. Dodać na patelnie wcześniej usmażone wędliny, posypać poszatkowaną kolendrą, przykryć i dusić jeszcze ok. 5 minut. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS