en

Kotlety baranie z ziemniakami i rzepą i kremowym sosem z whisky

Składniki

* 4 kotlety baranie lub jagnięce
* 1 łyżka oleju
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz

Puree z ziemniakami i rzepą:

* 500 g ziemniaków
* 500 rzepy
* 1 łyżka masła
* 1 pęczek szczypiorku
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

* 100 ml wywaru jagnięcego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka whisky
* 200 ml śmietanki kremówki
* sól
* świeżo z mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przygotować wywar: okrawki z jagnięciny lub baraniny zalać wodą i wygotować razem z marchewką i pietruszką, lekko soląc, odcedzić, pozostały płyn zredukować, dodać masło, whisky i śmietankę, zagotować do zgęstnienia, doprawić sos do smaku. Obrane ziemniaki i rzepę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać łyżkę masła i posiekany szczypiorek, zgnieść na puree, ew. doprawiając do smaku. Kotlety posmarować olejem, posolić i popieprzyć, smażyć z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej, podawać razem z puree i sosem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS