en

Kotlety cielęce w sosie z wina merlot, z jarskimi kotlecikami z mamałygi

Składniki

* 250g mamałygi (kaszy kukurydzianej)
* 1 jajko
* 100 g bryndzy
* 4 kotlety cielęce
* 400 ml czerwonego wina (merlot)
* 1 cebula
* 1 główka czosnku
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka masła
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na osolony wrzątek wrzucić mamałygę i gotować ciągle mieszając. Gotową mamałygę przełożyć do miski, dodać bryndzę, jedno jajko i szybko wyrobić. Zwilżyć deskę wodą, wyłożyć na nią masę i zostawić do zastygnięcia. Do garnka wlać wino, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Zagotować i trzymać na małym ogniu, aż większość płynu odparuje. Przecedzić resztę wina do rondelka lub na małą patelnię, odstawić. Na drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć z obu stron wykrojone z zastygniętej mamałygi kotleciki. Rozgrzać płytę grilla i położyć na niej wcześniej posolone i popieprzone mięso. Przecedzone wcześniej wino zagotować, posolić i dodać masło, wymieszać. Upieczone mięso wyłożyć na talerz, obok położyć mamałygę, talerz polać sosem. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS