en

Kotlety jagnięce w sosie miętowym

Składniki

6 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki poszatkowanej mięty
4 kotlety jagnięce
1 por
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietanki
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Miętę zalać 4 łyżkami oliwy, dodać sok z cytryny, wymieszać. Kotlety włożyć do marynaty i zostawić na min. 30 minut. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć na niej wyjęte z marynaty kotlety z obu stron, soląc i pieprząc w trakcie smażenia. Zrumienione kotlety włożyć do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika.

Sos:

Marynatę wlać do rondelka. Dodać pokrojonego w półplasterki pora i drobno pokrojony czosnek, dusić ok. 5 minut. Następnie dodać miód, dokładnie wymieszać i wlać śmietankę. Posolić, popieprzyć i zagotować często mieszając. Sos wylać na talerz i ułożyć na nim kotlety. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS