en

Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem

Składniki

4 kotlety wieprzowe
100 g surowego wędzonego boczk
2 szalotki
200 ml belgijskiego piwa trapistów
1 jabłko
łyżeczka suszonego tymianku
100 ml słodkiej smietanki 18 proc.
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Boczek zrumienić na patelni. Ściągnąć i odstawić. Na wytopionym tłuszczu obrumienić z obu stron kotlety oprószone solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną szalotkę, zeszklić, dolać piwo i dusić do odparowania większości płynu. Wrzucić wcześniej podsmażony boczek, pokrojone w kostke jabłkoi, dodać tymianek, dusić jeszcze kilka minut, dolać śmietankę, gotować do zgęstnienia sosu, podawać.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS