en

Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej

Składniki

2 łyżki oleju
4 kotlety wieprzowe
3 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżeczki brązowego cukru
150 ml wytrawnego cydru
1 łyżka octu jabłkowego
musztarda gruboziarnista (francuska)
gałązka tymianku
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Kotlety oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron aż się zrumienią i będą miękkie. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w platerki jabłka i lekko je zrumienić. Dodać do jabłek drobno posiekany czosnek i cukier, dusić razem ok. minuty, wlać cydr i ocet, dodać musztardę oraz tymianek i gotować chwilę, aż płyn się trochę zredukuje i składniki się połączą, tworząc jednolity sos. Wyłożyć kotlety na gorący półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS