en

Krewetki po hongkońsku

Składniki

6-8 tygrysich krewetek
3-4 łyżki oleju
2 zielone papryczki chilli
1 czerwona papryka
pęczek zielonej cebulki
3-4 łyżki sosu słodko - kwaśnego
100 ml wina ryżowego lub sherry
pęczek kolendry
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na wok wlać olej, rozgrzać mocno i wrzucić posiekane, pozbawione ziaren chilli, pokrojnoną w słupki zieloną cebulkę i paprykę. Smażyć na ostrym ogniu ok. 3-4 min.
Dodać krewetki i dusić ok. 5 min. Na koniec wlać wino ryżowe, dusić tak długo aż wyparuje. Przed podaniem posypać całość listkami kolendry. Podawać gorące.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS