en

Krewetki w sosie pomidorowym

Składniki

1 kg świeżych krewetek lub mrożonych, uprzednio nie gotowanych
300 g twardych pomidorów
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka papryki mielonej
1 papryczka chilli
2 liście laurowe
szczypta kminu
125 ml wody
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory pokroić na połówki i zetrzeć bez skórki na grubych oczkach tarki, chilli pokroić w talarki lub cieniutkie paseczki. Oliwę, pomidory, drobno posiekany czosnek, kmin, chilli i liście laurowe wrzucić do garnka i gotować 8-10 minut, do zredukowania sosu. Następnie wrzucić do garnka krewetki, wlać wodę i dusić ok. 15 minut, aż krewetki staną się różowe i miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem.  Podawać posypane natką pietruszki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS