en

Krewetki w sosie słodko-pikantno-kwaśnym

Składniki

4-5 szalotek
kawałek świeżego imbiru
2 czerwone papryczki chilli
1 trawka cytrynowa
mały kawałek pasty krewetkowej
10-15 świeżych krewetek
1 ananas
3 łyżki pasty z tamaryndowca
1 łyżka cukru palmowego
sól
200 g chińskiego makaronu jajecznego
listki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Szalotki oraz imbir obrać, razem z papryczkami chilli utrzeć na gładką masę w moździerzu. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki trawkę cytrynową oraz pastę krewetkową. Ponownie całość dokładnie utrzeć. Patelnię typu wok nagrzać, przełożyć pastę i przesmażyć. Gdy zacznie oddawać zapachy podlać wodą, zagotować.
Krewetki obrać z pancerzyków, pozbawić czarnej żyłki i ugotować w wywarze z pasty. Ananasa obrać, pokroić w kostkę, dodać do woka.
Doprawić pastą z tamaryndowca,cukrem i solą. Wymieszać.
Można podawać z makaronem chińskim jajecznym lub innym, przybrane świeżymi liśćmi mięty.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS