en

Kurczak po berberyjsku

Składniki

1 kurczak
2 łyżki harissy
3-4 łyżek oliwy
1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 kg ziemniaków
1 rzepa
1 ostra zielona papryka
kilka pomidorów koktajlowych
100 ml wody
pęczek natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania

Podzielić kurczaka na części i zamarynować w harissie. Na patelni rozgrzać oliwę i na ostrym ogniu obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony. Gdy będzie zrumieniony podlać go wodą i dodać słodką paprykę, kolendrę i kumin.
Ziemniaki ,  rzepę i papryki pokroić w słupki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 20 min. Na końcu dodać połówki  pomidorów i posiekaną pietruszkę.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS