en

Kurczak po Keralsku

Składniki

kawałek świeżego imbiru wielkości
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
800 g filetów z kurczaka (bez skóry)
2 duże pomidory
3 liście curry
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka papryki chili w proszku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkułu)
sól

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę. W moździerzu rozgnieść czosnek z imbirem, dodać ziarna kolendry, kminu, pieprzu i fenkułu i podlewając odrobiną wody wszystko rozgnieść na gęstą pastę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać kurkumę, garam masalę i chili, wymieszać, po chwili wlać pastę z czosnku, imbiru i przypraw, smażyć, aż woda wyparuje. Dodać kurczaka, po dwóch minutach liście curry i pomidory bez skóry i pestek, podlać wodą i dusić ok. 20 min. Gdy woda prawie całkiem odparuje, wlać mleczko kokosowe, zagotować, dusić kilka minut na małym ogniu, posolić do smaku, podawać z ryżem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS