en

Kurczak z groszkiem

Składniki

* 5 łyżek oliwy
* 1 cebula
* 1 gałązka selera naciowego
* 1 marchew
* 2 liście laurowe
* 50 g kiełbasy chourizo
* 60 g wędzonego boczku
* 1 kurczak
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 duży pomidor
* 500 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
* 250 ml białego wino

Sposób przygotowania

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kawałki, posolonego i popieprzonego kurczaka, obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać posiekane cebulę, marchewkę, selera oraz liście laurowe, dusić kilka minut, dołożyć pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Dodać posiekaną natkę pietruszki i obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, wlać wino, zagotować, przykryć i gotować do miękkości. Zdjąć pokrywkę, dodać groszek, trzymać kilka minut na mocnym ogniu, aż większość płynu odparuje, doprawić do smaku, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS