en

Lamb vindaloo - jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym

Składniki

500g jagnięciny
2 ziemniaki
3-4 łyżki oleju
1 czerwona cebula
mały kawałek śweżego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku lu 2 suszone papryczki chili
6-8 ziaren czarnego pieprzu
2-3 ziarna goździków
szczypta cynamonu
2-3 papryczki chilli
100 ml octu winnego
3 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Imbir obrać i utrzeć do moździerza, dodać ziarna goździków, kurkumę, kumin, pieprz, chili,  cynamon. Zgnieść wszysko, dodać pokrojone i oczyszczone z ziaren papryczki chilli, zgniść razem. Aby uzyskać gładką masę podlać octem. Wymieszać bardzo dokładnie.
Na woku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, dodać masalę ( mieszankę przypraw z moździeża), wymieszać dokładnie i dusić ok. 2-3 min. Nastepnie dodać pokrojone w kostkę jagnięcinę, dusić ok. 30 min., podlewając nieco wodą. Dodać ziemniaki, podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec dodać cukier i sól , tak aby zbalansować smak.
Podawać gorące.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS