en

Leberkäse ze smażonymi ziemniakami i białą kapustą w zalewie octowej

Składniki

4 plastry leberkäse
6 ziemniaków typ kulinarny A
0,5 główki białej kapusty
150 g szpeku lub boczku wędzonego
3 łyżki cukru
200 ml octu winnego
1 mała cebula
sól
biały pieprz
ziarna kminku
100 g masła klarowanego

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, posolić i ugotować w mundurkach. Ugotowane obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w cieniutkie, wąskie paseczki.
Do rondelka wsypać cukier, dodać ocet, pokrojoną w półplasterki cebulę, posolić, popieprzyć i gotować ok. 5 min. Zalać zalewą kapustę, posypać ziarnami kminku. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego, przesmażyć na nim nieco pokrojonego w drobną kostkę szpeku. Gdy będzie chrupiący dodać go do kapusty, dokładnie wymieszać i odstawić aby się przegryzła.
Ponownie na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i usmażyć na nim ziemniaki, pod koniec dodać resztę szpeku i posypać ziarnami kminku. Gdy ziemniaki będą rumiane, zdjąć je z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na patelni po smażeniu ziemniaków zrumienić plastry leberkäse.
Wszystkie składniki podawać razem na ciepło.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS