en

Makaron malloreddus z ragout wieprzowo-cielęcym

Składniki

300 g świeżego makaronu typu malloreddus
200 g mielonej wołowiny lub cielęciny
100 g suszonego, wędzonego boczku
3-4 łyżki oliwy
1 cebula
1 pęczek pietruszki
2 suszone ostre papryczki
1 gałązka rozmarynu
200 ml pulpy pomidorowej
150 ml czerwonego wina
ser pecorino sardo

Sposób przygotowania

W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, przelać zimną wodą, odstawić.
Na patelni przesmażyć posiekany w drobną kostkę boczek, podlać 2 łyżkami oliwy. Dodać drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Dusić ok. 5 min. Papryczki wkruszyć na patelnię wraz z posiekanymi igiełkami rozmarynu. Dodać mielone mięso, obsmażyć, rozgniatając wszystkie grudki, podlać pulpą pomidorową i czerwonym winem. Sos gotować powoli ok. 40 min.;  mieszając i uzupełniając płyny gdy zbyt odparują.
W dużym garnku wymieszać dokładnie ugotowany wcześniej makaron razem z sosem.
Podawać z oliwą i startym serem pecorino sardo.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS