en

Malajskie curry z baraniny

Składniki

300 g baraniny
3 ząbki czosnku
4 szalotki
kawałek świeżego imbiru
2 papryczki chilli
2 łyżeczki curry masala
1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
2 łyżki oleju kokosowego
3-4 goździki
1 gwiaździsty anyż
1 laska cynamonu
1 trawka cytrynowa
2 ziemniaki
400 ml mleka kokosowego

Sposób przygotowania

W moździerzu  utrzeć obrane czosnek, szalotkę, imbir i chilli na gładką masę. Masalę i kmin rzymski wsypać do miski, podlać wodą, wymieszać. Na patelnię wlać olej, dodać goździki, anyż i laskę cynamonu. Smażyć minutę, dodać pastę z czosnkiem, wymieszać. Dodać pastę z kminu i masali, zagotować, dodać pokrojoną w kostkę baraninę, dołożyć zgniecioną trawkę cytrynową. Podlać wodą, gotować. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać mlekiem kokosowym, gotować do miękkości, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS