en

Maništra od mladego boba i lignja - Makaron po dalmatyńsku w sosie z młodym bobem i kalmarami

Składniki

250 g makaronu krótkiego
150 g kalmarów
250 g bobu
50 ml oliwy
1 duża cebula
100 g pancety
1 gałązka rozmarynu
100 ml białego wina
100 ml wina typu prošek ( słodkie)

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekana drobno cebulę.     Pancetę pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli. Kalmary oczyścić, pokroić w krążki dodać na patelnię. Dusić ok. 10 min. Dodać bób, podlać winem. W oddzielnym garnku ugotować makaron. Pietruszkę drobno posiekać, dodać do sosu. Połączyć sos z makaronem. Dobrze wymieszać. Podawać na gorąco.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS