en

Mięso renifera w sosie demi-glace

Składniki

2 kawałki mięsa z udźca renifera renifera (może być jeleń lub sarna)
czarny pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Sos demi-glace
1/2 kg kości z renifera lub innej dziczyzny
jarzyny korzeniowe
2 łyżki pasty pomidorowej
sól
woda
zielona gałązka z krzaczka borówkowego

Dżem z żurawiny
1/2 kg żurawiny
300 g cukru

Sposób przygotowania

Kości zalać wodą, zagotować, odszumować, posolić, dodać obrane i oczyszczone jarzyny, pastę pomidorową. Gotować tak długo aż pozostanie gęsty, odparowany wywar. Sos przecedzić, podgrzewać z gałązką borówek.

Żurawinę włożyć do rondla, dodać cukier, gotować ok. 15 min.

Mięso zamarynować w grubo mielonym czarnym pieprzu, odstawić do lodówki na 12h. Na patelni rozgrzać masło klarowane, szybko obsmażyć z obu stron mięso, pokroić w plastry w poprzek włókien, na talerze wlewać sos, kłaść plastry mięsa i kleks konfitury, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS