en

Mojo de cilantro z gotowanymi sercówkami i filetem ze strzępiela

Składniki

1 filet ze strzępiela
300 g sercówek
1 l wody
1 cebula
1 gałązka tymianku
2 listki laurowe
1 łyżeczka soli morskiej
100 ml białego wina

Sos
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
6 ząbków czosnku
50 ml octu winnego
1/2 zielonej papryka
szczypta morskiej soli
150 ml oliwy

Sposób przygotowania

W garnku zagotować wodę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, gałązkę tymianku, liście laurowe, posolić i wlać białe wino. Przykryć i gotować ok. 10 min. Oczyszczony filet  i sercówki dodać do bulionu. Gotować na wolnym ogniu od 5-8 min.
Do miski włożyć umytą kolendrę, dodać kmin rzymski, obrane i lekko posiekane ząbki czosnku, wlać ocet i dodać oczyszczoną, pokrojoną w kawałki paprykę. Całość zmiksować na gładką masę. Posolić, mieszając dalej dolewać stopniowo oliwę by sos zamienił się w gładką emulsję.
Rybę wyjąć z garnka, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na talerz, podawać z sercówkami oraz sosem z kolendry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS