en

Morawska zupa fasolowa

Składniki

0,5 kg fasoli typu Jaś
200 g wędzonego boczku
1 marchewka
100 g smalcu
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej
2-3 łyżki octu winnego lub verjusu
150 ml śmietany

Sposób przygotowania

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zagotować. Nie wylewać wody spod gotowania fasoli. W garnku ugotować wędzony boczek, gdy będzie miękki wyjąć go z wywaru, pokroić na mniejsze kawałki i ponownie włożyć do garnka. Dodać do niego ugotowaną fasolę wraz z wodą. Marchew drobno pokroić i dodać do wywaru. Gotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać smalec i przyrumienić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać pastę pomidorową i posiekany czosnek. Całość rozprowadzić chochlą bulionu oraz śmietaną i połączyć z zupą. Do gotowej zupy dodać dla smaku verjus, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS