en

Naleśniki panierowane po braszowsku

Składniki

Ciasto na naleśniki:
300 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
0,5 l wody
sól

Farsz:
300 g wieprzowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
200 g pieczarek
1 jajko
pęczek pietruszki
sól
pieprz

Sos:
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
sól
pieprz

 

Sposób przygotowania

Naleśniki:
W misce wymieszać dokładnie makę, roztrzepane jajko, olej, sól i wodę tak aby powstało gładkie ciasto na naleśniki o dość luźnej konsystencji. Patelnię natłuścić olejem i smażyć  kolejno naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski talerz odwrócony dnem do góry.
Sos:
Pomidory obrać ze skórki, włożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wlać wino, gotować, gotować ok. 30 min., zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zezłoci dołożyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę. Wymieszać i dodać pokrojone pieczarki.
Przesmażone na patelni składniki ostudzić i przesiekać bardzo drobno lub zmielić przez maszynkę. Masę posolić, popieprzyć dodać całe jajko i posiekaną pietruszkę,  dobrze wymieszać. Gotowym farszem nadziewać naleśniki i zwinąć je tak aby można je było jeszcze opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Opanierowane usmażyć na rozgrzanej patelni  z olejem na złoto z obu stron. Podawać z sosem pomidorowo- czosnkowym.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS