en

Olla gitana con chorrizitos picantes Garnek cygański z pikantnymi kiełbaskami

Składniki

250 g ciecierzycy
250 g małej białej fasolki
1 rzepa
kilkanaście strączków zielonej fasolki
2 gruszki jadalne
1 marchewka
1 ziemniak
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki pulpy pomidorowej
szczypta szafranu
2 łyżeczki hiszpańskiej słodkiej papryki w proszku
sól
natka pietruszki i kolendry

Sposób przygotowania

Ciecierzycę i fasolę moczyć przez noc. Odlać wodę, zalać świeżą, zagotować. Ponownie zalać wodą, zagotować, odlać wodę.
Po raz trzeci zalać wodą i gotować aż fasola i ciecierzyca będą prawie miękkie. Dodać pokrojoną w słupki zieloną fasolę i pokrojone w kostkę marchewkę, rzepę, ziemniaki, gruszki. Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Dodać szczyptę szafranu i paprykę w proszku. Wymieszać, wlać pulpę pomidorową, dusić ok. 1 min. Zawartość patelni wlać do zupy. Gotować ok. 10 min. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i kolendry. Na 10 min. przed końcem gotowania do zupy można dodać małe paprykowane kiełbaski chorizitos.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS