en

Omlet z ziemniakami i piklingiem z sałatką z porów

Składniki

500 g ziemniaków odmiana sałatkowa typ A
500 g porów
100 g szynki speck
10 g masła
1 łyżka ostrej musztardy w typie Dijon
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju rzepakowego
300 g filetów wędzonych filetów ze (śledzia) Piklinga
3 jajka

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, na pół twardo, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle speck aby się zrumienił, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni zrumienić z obu stron plasterki ziemniaków. Dodać do nich wyfiletowane ze skóry drobno pokrojone kawałki śledzia.
W misce rozbić jajka, doprawić odrobiną soli i wymieszać. Po wymieszaniu wylać rozbite jajka na ziemniaki. Gdy masa zetnie się z jednej strony przy pomocy talerza lub pokrywki zsunąć ją i ponownie przełożyć na patelnię stroną nie usmażoną.
Do miski nałożyć musztardy, dodać octu oraz oleju, następnie ubić sos na gładką masę.
Gotowane pory na parze polać sosem musztardowym i posypać usmażonym speckiem. Podawać obok omletu.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS