en

Orzotto con speck e formaggio nostrano - risotto z pęczaku ze szpekiem i serem

Składniki

400 g pęczaku
łyżka masła
łyżka oliwy
1/2 cebuli
1/2 marchewki
4 plastry szpeka
50 ml grappy
1l bulionu jarzynowego
100 g górskiego sera

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać startą na grubej tarce marchewkę. Dusić 1 minutę. Dodać drobno pokrojony w kostkę szpek i ponownie dusić 1 minutę. Dodać wymoczony przez noc pęczak. Wlać kieliszek grappy. Odparować na mocnym ogniu. Stopniowo wlewać bulion. Mieszając gotować 20 minut, aż kasza chłonąc płyn zmięknie. Zdjąć z ognia. Dodać starty ser, przykryć, odstawić na ok. 2 minuty. Podać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS