en

Ośmiornica na czerwono

Składniki

1 ośmiornica
100 ml oliwy
pęczek kopru włoskiego (fenkułu) lub kilka nasion
1 duża cebula biała
100 ml pulpy pomidorowej
100 ml białego wytrawnego wina
50 ml wina typ prošek (słodkie)

Sposób przygotowania

Do garnka na  rozgrzaną oliwę, włożyć całą ośmiornicę, dusić tak długo aż puści swój naturalny sos. Ok. 20 min. Odciąć od natki łodygi kopru włoskiego, dodać do garnka. Gdy ośmiornica będzie miękka wyjąć ją z garnka i pokroić na małe kawałki. Do pozostałego sosu dodać pokrojoną drobno cebulę. Wyjąć łodygi kopru, włożyć pokrojoną ośmiornicę, dodać pulpę pomidorową, białe wino, wino prošek i posiekaną natkę kopru. Dusić razem ok. 20 min. bez przykrycia aby odparował sos.
Ośmiornicę podawać pokropioną świeżą oliwą z kawałkiem pszennego pieczywa.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS