en

OSTTIROLER GERSTENSUPPE - KRUPNIK Z PĘCAKU

Składniki

150 g kaszy pęcak
100 g specku
1 cebula
1 1/2  l wołowego bulionu
1 marchewka
1 por
300 g ziemniaków
4-6 plasterków specku
gałka muszkatołowa
biały pieprz
100 ml śmietany
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

W garnku zrumienić posiekany speck, dodać drobno posiekaną cebulę i namoczoną wcześniej kaszę. Zalać bulionem. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki oraz posiekany w półplasterki por. Gotować do miękkości jarzyn. Speck w plasterkach zrumienić na patelni, zupę doprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem, wymieszać ją ze  śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać  z plasterkami specka i kromką wiejskiego chleba.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS