en

Oummok houria - pikantana przystawka z marchwi

Składniki

1/2 kg pokrojonej w plastry marchewki
1/2 l wody
3-4 łyżki oliwy
3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 papryczka chili
1 łyżeczka harissy
sok 1/2 cytryny
3 łyżki kaparów
sól

Sposób przygotowania

W rondlu gotować  marchew ok 8-10 min. Dobrze ją osączyć, zachowując ok. 1 szklankę wywaru. Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić czosnek i dodać marchewkę.
Podlać wywarem spod marchewki, dodać kmin, kolendrę, chili, harissę i sok z cytryny. Posolić. Gotować na ostrym ogniu , tak aby sos odparował. Na końcu dodać kapary. Podawać na ciepło lub zimno.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS