en

Pane Frattau

Składniki

100 g pane carasau (sardyńskiego chleba pasterskiego)
2-3 łyżki oliwy
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
200 ml pulpy pomidorowej
2 suszone papryczki peperoncini
sól
starty ser pecorino
kilkanaście listki świeżej bazylii
1 jajko

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dołożyć posiekany czosnek i pokruszone papryczki, chwilę dusić, wlać pulpę pomidorową, dusić na małym ogniu ok. 40 min; na końcu soląc i dodając podarte listki bazylii. Układać warstwami chleb, sos pomidorowy i starty ser jak w lasagne, na wierzchu ułożyć jajko gotowane w koszulce, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS