en

Panierowane żabie udka z majonezem czosnkowym

Składniki

żabie udka:

* kilkanaście żabich udek
* 1 szklanka mąki
* 2 jajka
* sól
* olej do smażenia

Majonez:

* 2 ząbki czosnku
* 2 żółtka
* 1/2 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* sól

Sposób przygotowania

Żabie udka otoczyć w posolonej mące. Oddzielić białka od żółtek, białka przełożyć do miski, lekko posolić, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, resztę mąki, delikatnie wymieszać, udka panierować w otrzymanym cieście, smażyć z obu stron na złoto w dużej ilości oleju. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać z domowym majonezem czosnkowym.

Majonez:

Rozgnieść czosnek z solą i przełożyć wszystko do miski. Następnie wbić dwa żółtka i wcisnąć sok z cytryny. Stopniowo wlewać olej, miksując lub ucierając na gładką masę.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS