en

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco

Składniki

450 g makaronu typu papardelle
200 g pszennego pieczywa na grzanki
5 łyżek masła
2 szalotki
250 g świeżych grzybów ( kozaki, borowiki)
pęczek natki pietruszki
150 ml pulpy pomidorowej
250 ml czerwonego wina barbaresco
sól, piepr

Sposób przygotowania

Pieczywo pokroić na grzanki, zrumienić w dwóch łyżkach masła, odstawić.
Na patelni rozgrzać kolejne dwie łyżki masła, dodać posiekaną bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterkii, listki pietruszki posiekać i razem z grzybami dodać na patelnię. Posolić i popierzyć całość, tak aby grzyby puściły sok. Dusić ok. 5 min.
 Wlać pulpę pomidorową i wino na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i ponownie dusić na małym ogniu ok. 20 min. aż sos zgęstnieje.
Na koniec rozjaśnić sos łyżką masła i kieliszkiem wina, zdjąć z ognia.
Ugotowny makaron wymieszać dokładnie z sosem na patelni, przełożyć na talerz i posypać chrupiącymi grzankami.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS