en

Papas arrugadas con mojo rojo - ziemniaczki w łupinach gotowane w soli z czerwonym sosem paprykowym

Składniki

1 kg drobnych młodych ziemniaczków z wykształconą dobrze skórką
3 pełne garści grubej morskiej soli
1 cytryna
woda
Sos:
5 suszonych papryczek
1 główka  czosnku
szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 ml octu winnego
oliwa

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki wstawić do garnka, dodać 1/2 cytryny  - razem ze skórką, przysypać solą , dodać niewielką ilość wody. Gotować ok. 25 min., po odcedzeniu wody odparować.

Suszone lekko pikantne papryki namoczyć w wodzie. Nie wylewać wody - będzie bazą sosu. Wyjąć papryczki z wody, usunąć pestki, dodać czosnek, kmin rzymski, sól, całość zmiksować. Do pulpy dodać ocet, oliwę i słodką paprykę. Całość dobrze wymieszać. Podawać do ziemniaków.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS