en

Paprykarz baciarski

Składniki

* 2 cebule
* 3 łyżki oleju
* 2 żółte papryki
* 2 czerwone papryki
* 1-2 ostre papryki
* 500 g ryżu
* 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
* 1,5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól

Sposób przygotowania

W głebokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę, dusić 2 min. Dodać przepłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki, dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów i zmięknie, w razie potrzeby podlać nieco wodą. Posolić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS