en

Peixe espada de vinhalhos - pałasz octowo- czosnkowy

Składniki

750 g ryby
3 zabki czosnku
2 papryczki piri-piri
sól
pieprz
2 liście laurowe
100 ml octu winnego
1 duży pomidor
200 g mąki
4-5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kawałki rybę zamarynować z solą, pieprzem, rozgniecionymi czosnkiem oraz  piri-piri i rozdrobnionymi liśćmi laurowymi na ok. 30 min. Następnie do marynaty dodać ocet i obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, ponownie odczekać ok. 30 min.
Wyjąć z marynaty kawałki ryby, osuszyć ręcznikiem papierowym, opanierować w mące.
Usmażyć rybę na oliwie. Zdjąć kawałki ryby z patelni, dodać marynatę i zagotować.
Przetrzeć sos przez sito i polać nim kawałki ryby.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS