en

Penne z sosem z królika

Składniki

500 g mięsa z królika
1 królicza wątróbka
1 paczka makaronu penne
6 łyżek oliwy
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
6 listków świeżej szałwii
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml bulionu króliczego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i pozostawić w garnku polany oliwą by się nie posklejał. Mięso oddzielić od kości, pokroić w bardzo drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać liście laurowe, listki szałwii i igiełki rozmarynu. Gdy zioła zaczną skwierczeć, dodać mięso. Obsmażyć je na rumiano i podlać winem. Wątróbkę posiekać bardzo drobno, dodać do sosu. Podlać całość bulionem, dusić ok. 10 min.. Posolić, popieprzyć, połączyć z makaronem i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS