en

Pez espada a la malageña Miecznik po malageńsku

Składniki

1 filet z miecznika
3-4 łyżki oliwy
1 cebula
2 zielone papryki
3 pomidory
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 goździki
4-5 ziaren czarnego pieprzu
sól
natka pietruszki
400 ml białego wina

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać w półplasterki, pomidory wyfiletować, pokroić w kostkę, papryki oczyścić i pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i paprykę. Dusić ok. 5 min. nie rumienić cebuli. Dodać posiekany w plasterki czosnek, wymieszać, dodać pomidory. Doprawić liśćmi laurowymi, goździkami, pieprzem. W trakcie duszenia posolić, dodać posiekaną natkę pietruszki i podlać winem.
Sos dusić ok. 5 min. , gdy wino lekko odparuje dodać posolony z obu stron filet z miecznika, przykryć pokrywką. Rybę dusić  w sosie ok. 5 min. Danie podawać na gorąco polane świeżą oliwą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS