en

Pez espada a la naranja Miecznik w sosie pomarańczowym

Składniki

1 kawałek miecznika
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 marchewka
100 ml białego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
2 pomarańcze
1 łyżka nasion marynowanych kaparów

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć miecznika na mocnym ogniu z obu stron, oprószywszy go solą i pieprzem. Zdjąć rybę, na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę i marchewkę, zeszklić je. Wlać wino, gdy odparuje dodać sok z cytrusów.
Dusić na małym ogniu ok. 10 min. Całość zmiksować. Zmiksowany sos wlać ponownie na patelnię, zagotować, podgrzać w nim usmażoną wcześniej rybę, dodać nasiona marynowanych kaparów.
Podawać przybrane plasterkami pomarańczy i marynowanymi owocami kaparów z zalewy.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS