en

Pierś z kaczki w pomarańczach

Składniki

1 kacza pierś ze skórą
sól
1 pomarańcza
2 łyżki octu klonowego
50 ml whisky
100 ml likieru pomarańczowego
pieprz

Sposób przygotowania

Skórę na piersi kaczej naciąć w kratkę ostrym nożem. Posolić z obu stron.
Obsmażyć pierś na mocnym ogniu na suchej patelni począwszy od strony ze skórą. Zlać z patelni wytopiony tłuszcz, dołożyć cząstki pomarańczy wraz z sokiem, dodać ocet klonowy oraz whisky. Zdjąć kaczkę, położyć na desce, odczekać kilka minut i pokroić w plastry. Na patelnię wlać likier pomarańczowy, gotować aż sos zgęstnieje doprawiając pieprzem.
Układać na talerzu plasterki piersi przekładając cząstkami pomarańczy, polać sosem i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS