en

Piotrosz w białym winie

Składniki

* 1 ryba
* 1 szklanka białego wina
* 1 1/2 szklanki wody
* 1 duża cebula
* kawałek kory cynamonu
* 2 liście laurowe
* Sól * pieprz

Sos:

* 2 łyżki oliwy
* gałązka rozmarynu
* szklanki białego wina
* 2 cebule
* 1 liść laurowy
* 1 łyżka miodu
* Sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na głęboką patelnię wlać wodę i wino. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, liść laurowy, korę cynamonu i pieprz. Zagotować. Gdy płyn będzie wrzał włożyć delikatnie naciętą rybę i ugotować na małym ogniu do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z paroma igiełkami rozmarynu. Do zeszklonej już cebuli dolać wino i łyżkę miodu. Następnie wrzucić liść laurowy i posolić. Gotować do zredukowania sosu.
Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS