en

Plokkfiskur

Składniki

* 500 g filetów z białej ryby (łupacza)
* 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
* 1 cebula
* 3 łyżki mąki
* 350 ml mleka
* 3 łyżki masła
* 1 pęczek szczypiorku
* żytni chleb
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni lub w rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając zrobić jasną zasmażkę, stopniowo wlewać mleko, by nie było grudek, mieszając zagotować do zgęstnienia . Dodać pokrojoną w paski rybę, gotować kilka minut na małym ogniu, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać z ciemnym, żytnim chlebem (najlepiej pumperniklem).

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS