en

Pörkölt wieprzowy - Perkelt wieprzowy

Składniki

800 g wieprzowiny (karkówki)
1 łyżka smalcu z mangalicy
1 cebula
1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta kminku
szczypta majeranku
1 pomidor
1 papryka
sól
100 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania

Na smalcu lekko zrumienić posiekaną cebulę. Zdjąć patelnię z ognia. Wsypać paprykę w proszku, wymieszać, postawić na ogniu. Włożyć pokrojone w kostkę mięso, lekko zrumienić z każdej ze stron podlewając odrobiną wina. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidory oraz pozostałe przyprawy, wlać resztę wina. Dusić w tzw. krótkim sosie aż mięso zmięknie w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Podawać z kluseczkami galuszka i kiszonkami.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS