en

Pstrąg i sałatka z grochu

Składniki

1 filet z pstrąga
100 g mąki kukurydzianej
sól
olej do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina
kilka ziaren kolorowego pieprzu
100 ml słodkiej śmietanki
100 g grochu
1 marchewka
1 czerwona cebula
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania

Groch zalać wodą, moczyć ok.  12 h. Odlać wodę, zalać nowa wodą i gotować do miękkości. Gdy ostygnie dodać posiekaną marchewkę, posolić, wymieszać i odstawić. Doprawić pieprzem, solą, oliwą, octem winnym, posiekaną drobno czerwoną cebulą, wymieszać dokładnie. Do rondelka wlać wino, dodać kolorowy pieprz, Gotować aż wino się zredukuje. Wyjąć ziarna pieprzu, wlać śmietankę i ponownie zagotować aż sos zgęstnieje. Mąkę kukurydzianą posolić, opanierować filet z pstrąga i usmażyć na rumiano z obu stron.
Pstrąga podawać z gorącym sosem oraz sałatką z grochu.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS