en

Pstrąg tęczowy w sosie z białego wina i selera naciowego

Składniki

Składniki:

1 kg pstrąga tęczowego lub łososia
3 łodygi selera naciowego
natka koperku
pęczek zielonej cebuli (szczypior)
1 czerwona cebula
1 peperoncino / chili
150 ml śmietany
150 ml białego wina
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
1 łyżka oleju z avocado
150 ml bulionu rybnego
mieszanka suszonych przypraw ziołowych
sól morska
pieprz

Sposób przygotowania

Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na plasterki. Całość szczypioru poszatkować (białe i zielone części). Czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę, ½ natki koperku drobno poszatkować. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa delikatnie podsmażyć na oliwie z masłem i olejem z avocado. Do zeszklonych warzyw wlać wino i dusić do zredukowania płynu o połowę. Dodać szczyptę chili i dwie łyżeczki koperku. Następnie dolać bulion, chwilę gotować do zredukowania sosu, dodać śmietanę, przemieszać i odstawić z ognia.

Rybę wyfiletować, nasmarować solą morską i mieszanką przypraw ziołowych. Rozgrzać na patelni oliwę z masłem. Rybę smażyć z jednej strony pod przykryciem, skórą do dna patelni. Rybę wyłożyć na talerz, polać gorącym sosem. Podawać posypane koperkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS