en

Pulpo con mojo de aguacate Ośmiornica w sosie z awokado

Składniki

1 ośmiornica
100 ml białego wytrawnego wina
2-3 liście laurowe
szczypta morskiej soli

sos:
1 duża cytryna
2 awokado
1 żółtko
100 ml oliwy
1 cebula
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
morska sól

Sposób przygotowania

Oczyszczoną ośmiornicę włożyć do nagrzanego rondla. Poczekać aż wypuści swój naturalny sok. Wlać białe wino, dodać liście laurowe,  szczyptę soli. Gotować tak długo, aż ośmiornica zmięknie. W razie potrzeby podlewać winem.
Do naczynia wcisnąć sok z cytryny. Awokado naciąć wzdłuż, pozbawić pestki, wybrać łyżeczką miąższ i dodać do soku z cytryny. Posolić, zmiksować na gładką masę. Dodać żółtko i stopniowo wlewać oliwę cały czas mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu. Sos doprawić ostrą papryką w proszku i solą. Całość dobrze wymieszać. Gdy ośmiornica jest miękka, wyjąć ją z rondla, pokroić w plastry.
Podawać na  półmisku z sosem z awokado i ćwiartkami cytryny.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS