en

Punjena pljeskavica - nadziewana pleskawica

Składniki

500 g młodej mielonej wołowiny
sól
pieprz
2-4 plastry wędzonego sera
2-4 plastry szynki z indyka
1 cebula
2 marynowane ostre papryczki
olej do smażenia
kajmak
ajwar

Sposób przygotowania

Wołowinę zmielić, posolić, popieprzyć, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 2-3 dni do lodówki. Każdego dnia mięso ponownie wymieszać.  Gdy mięso dojrzeje, uformować z niego płaskie kotlety. Nadziać je serem, szynką, drobno posiekaną cebulą i marynowaną papryczką. Mięso złożyć w formie wielkiego pieroga.  Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pleskawicę na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ajwarem, kajmakiem, cebulą pokrojoną w łódki oraz marynowaną ostrą papryczką.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS