en

Rác ponty - Karp po serbsku

Składniki

4 filety z karpia ze skórą
100 g wędzonej słoniny
2 łyżki smalcu z mangalicy
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
sól
1 łyżka słodkiej papryki
4 pomidory
2 cebule
4 papryki
pieprz
100 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

W filetach z karpia zrobić nacięcia, które naszpikować paseczkami słoniny. Naczynie do zapiekania polać połową roztopionego smalcu. Pokrojonymi w plastry ziemniakami wyłożyć dno brytfanki, na tym ułożyć filety z karpia, na to pokrojone w plastry pomidory, cebulę, paprykę, wszystko oprószyć solą i papryką w proszku. Całość polać resztą smalcu, oprószyć pieprzem, włożyć do piekarnika na 30 min. Zalać śmietaną i piec jeszcze ok. 15 min.
Podawać dekorując każdą porcję grzebieniem z podsmażonej na patelni oprószonej papryką słoniny.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS