en

Ražnjiči Szaszłyki drobiowe

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
sól
pieprz
8 plastrów wędzonego surowego boczku
2 łyżki oleju
2 bułki typu pita
2-3 pędy młodej cebulki
1 pomidor
1 ogórek
2 marynowane ostre papryczki
2 łyżki kajmaku
2 łyżki ajwaru

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, pokroić w długie paski, posolić, popieprzyć. Z boczku odciąć skórę. Paski kurczaka zrolować, owinąć plastrami boczku i nadziać na patyki do szaszłyków. Na patelnię grillową wlać niewielką ilość oleju, szaszłyki smażyć na mocnym ogniu tak aby były rumiane z obu stron. Bułkę rozciąć, przykryć nią smażące się szaszłyki. Bułka powinna przejść aromatem mięsa.
Szaszłyki podawać na ciepło w bułce posmarowanej z jednej strony kajmakiem z pękami młodej cebulki, ćwiartkami pomidora, ogórkiem, ostrą papryczką i ajwarem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS