en

Riesling Supe Zupa rieslingowa

Składniki

50 g masła
2 białe bułki
100 g wędzonej szynki
szczypta cynamonu
0,5 l odtłuszczonego bulionu wołowego
250 ml wina riesling
4 żółtka
50 ml słodkiej gęstej śmietanki
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło, bułki pokroić w kostkę, zrumienić na złoto. Dodać szynkę, przesmażyć razem z grzankami. Posypać cynamonem, dokładnie wymieszać, odstawić. Do bulionu wlać wino, zagotować. Do miski wbić żółtka, dodać śmietankę, wymieszać na gładką masę, wlać odrobinę bulionu, ponownie wymieszać i wlać do gorącego bulionu. Dodać gałkę muszkatołową.
Zupę rieslingową podawać w grzankami i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS