en

Risotto al barolo con tartuffi - risotto z winem barolo i truflami

Składniki

Składniki

100 g masła
1 cebula, drobno posiekana
400 g ryżu typu arborio lub carnaroli
250 ml wina barolo
700 ml bulionu
1 trufla
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Połowę masła roztopić w dużej patelni, dodać cebulę i zeszklić ją - nie rumienić!
Dodać ryż i krótko podsmażyć ciagle mieszając, wlać wino i gotować do wchłonięcia wina przez ryż.
Stopniowo dolewać bulion, gotować aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, dodać masło, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 2 minuty. Wymieszać i podawać, posypując każdą porcję kilkoma wiórkami trufli.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS