en

Risotto z dynią

Składniki

300 gryżu na risotto
4 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 l bulionu jarzynowego
200 g dyni
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła
2 – 3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

W garnku zagotować bulion jarzynowy. W drugim garnku rozgrzać wino, wrzucić nań pokrojoną na kawałki, obraną ze skórki dynię. Na patelni rozgrzać masło, dodać nieco oliwy, zeszklić posiekaną cebulę. Dosypać ryż, chwilę dusić, aż ziarenka będą lekko przeźroczyste. Wlać trochę bulionu jarzynowego. Dynię zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni. Trzymać na ogniu aż płyn wsiąknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać trochę słodkiej śmietanki. Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem lub położyć plastry sera.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS